Грецька система освіти зародилася ще в епоху Древньої Греції і свого розквіту досягла в 6 столітті до н.е. Вже до 5 століття до н.е. серед вільних афінян важко було знайти неписьменних людей. У простих школах навчали читати, писати, рахувати. Викладали також музику, танці, гімнастику. У закладах більш високого рівня викладали арифметику, риторику, граматику, теорію музики, діалектику, геометрію і астрономію. У 4 столітті до н.е. з'являється і вища освіту. У той час знамениті філософи навчали за плату бажаючих логіці, історії філософії.

Сучасна Греція - спадкоємиця культури Стародавньої Греції, що вважається колискою західної цивілізації, батьківщиною демократії та західної філософії, основних принципів фізико-математичних наук, театру і сучасних Олімпійських ігор. Багата культурна спадщина і географічне положення роблять Грецію однією з найбільш відвідуваних країн світу. Це древня країна, історія та традиції якої налічують не одне тисячоліття. Греція є однією з найпопулярніших і провідних країн світу з усіх напрямків вищої освіти. Вища освіта в Греції - це престижне навчання з великими можливостями в майбутньому житті. Грецькі дипломи, сертифікати та вчені ступені визнаються в усьому світі. Рівень викладання в університетах країни стабільно високий. Переважна більшість викладачів займаються науковою діяльністю за кордоном. Учні в університетах Греції з року в рік займають провідні місця в різноманітних студентських олімпіадах (з інформатики, математики, астрономії, міжнародних відносин, права і т.д.).

Згідно з рейтингом найкращих університетів світу за спеціалізаціями - QS World University Rankings, у 2013 році п'ять університетів Греції увійшло в топ-200.Відбір проводився на основі оцінки 2.858 університетів світу, за 30 спеціальностями.

По таблиці рейтингу кращих університетів за фахом, до списку 200 кращих університетів світу увійшли такі університети Греції, як:

  1. Університет ім. Аристотеля міста Салоніки (відзначений за 10 спеціальностями);
  2. Національний Політехнічний університет Мецово (політехн);
  3. Афінський національний університет імені Каподистрія;
  4. Університет міста Патри;
  5. Афінський університет економіки і бізнесу

Грецька освіта, маючи європейський рівень, зовсім недорога. Воно доступне і нашим співвітчизникам із середнім рівнем достатку. Греція надає відмінні умови для отримання освіти, а також безліч пільг для студентів. Практично при будь-якому університеті є курси іноземних мов, професійно-спеціалізовані курси, всілякі гуртки, спортивні секції і т.д. Участь для студентів безкоштовна. Навчання в грецьких ВНЗ - грецькою мовою, тому в перший рік студенти займаються вивченням мови. Крім грецького, додатково можна вивчати і покращувати знання англійської, німецької, французької та ін. Мов, відвідуючи їх факультативно (безкоштовно) .Після закінчення мовних курсів студенти здають нескладний іспит з обраної спеціальності і продовжують навчатися за обраною спеціальністю.

В освітніх програмах існує науково дослідний курс, де більшу частину часу студенти приділяють власним дослідженням. Їх мета полягає в отриманні вищої міри кваліфікованої професії. 70% занять у грецькій системі навчання займають практичні заняття, завдяки яким студент має чудову можливість зарекомендувати себе в фірмі або компанії, де він буде практикуватися, а також продовжити там роботу після закінчення ВНЗ.