В наступному 2016 році виповнюється 200 років як живуть греки в селі Опреті Марнеульського району Грузії, на батьківщині мого батька, діда, прадіда.

Як підтверджують історичні джерела, вперше в цій місцевості греки з'явилися в 1816 році. Офіційна реєстрація двадцяти сімей, в тому числі і сім'ї моєї бабусі Ганни Черкезовой, була проведена лише в 1823 році.

В одному з архівних документів говориться, що в 1854 році Священиком Опретської Церкви Святої Богоматері Марії був призначений мій прапрадід Микола, уродженець Трапезундского округу, народився в 1822 році в селі Авліані.

Його дід Дмитро і батько Лазар були священнослужителями в грецьких селах Трапезундского округу. Церква Святої Богоматері Марії була побудована над повноводним криницею в яру в нижній частині Опреті. І сьогодні - і джерело, і відновлена Церква служать людям, як і 200 років тому.

Поряд зберігся будинок мого прадіда Сави, де народилися і виросли мій дід Микола і його 6 сестер, мій батько Христофор, його брати Сава, Олександр, сестра Олена.

Вище яру, в центрі села Опрети в 1912 році була побудована і освячена Церква Святого Павла і Петра. У цій Церкві вінчалися мої дідусь і бабуся - Микола Савович, Доглядач Карського грецького класичного училища і Ганна Черкезова, дочка селянина села Опреті Анастаса Черкезова.

На жаль, Церква Святих Павла і Петра була зруйнована в 1940 році, збереглася лише частина муру з написом і джерело зі святою для кожного Опретца водою.