Існують на землі найдивовижніші місця, в яких небесна благодать унікальним чином поєднується з красою всесвіту, а багатство всіх земних дарів з висотами подвижницькоuj духу.

Саме таким місцем і є Метеора, що представляє собою середньовічний монастирський комплекс, на території якого близько тисячі величезних скель гордо височать перпендикулярно над містечком Каламбака і невеликим селом Кастраки.

В монастир прийшли сотні монахов заради того, щоб досягти піднесення через небезпеки, позбавлення. Свята Метеора є гірською монашескою країною, яка є другою після Афонської гори - центром православного монашества на території Греції.

Треба сказати, що величезні скелі Метеори викликають не тільки подив, але і здивування, чому провиною - причина їх воістину фантастичного походження.

Туристи з усього світу їдуть сюди, щоб споглядати рукотворне диво, створене людиною багато століть тому. Споруджений на крутих скелястих вершинах монастирський комплек ссловно дивиться крізь долину Піньоса на мальовничі простори древньої Еллади.

На территорії Метеори, що височіє на висоті 600 м над рівнем моря, колись було споруджено двадцять монастирів. Однак внаслідок бомбардувань під час другої світової війни сьогодні функціонують лише шість з них, серед яких чотири чоловічих монастиря і два жіночих.

На сьогоднішній день Метеора завдяки своєму християнському, історичному, архітектурному та геологічному значенню визнана ЮНЕСКО, а також іншими міжнародними організаціями, пам'ятником людства, який підлягає охороні.

Слід зазначити, що аж до 1920 року рідкісні відвідувачі Метеора заради того, щоб на власні очі побачити комплекс, підіймалися сюди досить хитким і ненадійним приставним сходам, висота яких становила 30 метрів і більш (сходи ці при виникненні найменшої небезпеки моментально втаскивались наверх), або взагалі здійснювали підйом на канаті, при цьому розгойдуючись на великій висоті в плетеної сітки, виконаної з мотузки. Таким же чином в монастирі комплексу доставляли їжу та інші необхідні речі.

Сучасний шлях до монастирів Метеори пролягає по серпантинах вирубаних безпосередньо в скелях ступенів, а також з перекинутим через величезні прірви хитким підвісним містком. Правда, багатьма ченцями, які побоюються суєтних вторгнень зовнішнього світу з усіма його гріхами і спокусами у відокремлений аскетичний монастирський побут, покинуті келії, тому сьогодні Монастирі Метеори являють собою скоріше музеї, ніж повноцінні чернечі громади.

Цікавий той факт, що в давні часи жінкам категорично заборонялося відвідувати Метеору (як і гору Афон). І лише за часів турецького ярма і жахливого розорення жінки все-таки змогли увійти в скельні монастирі, щоб зберегти від безчинствующих турків православні святині.

Жінками цими стали мешканки сусідніх селищ, саме завдяки їхній рішучості і сміливості багато святинь Метеори були збережені. З тих пір жінки мають право селитися на священних метеоровских вершинах.

Перебуваючи на території монастирського комплексу, обов'язково огляньте приміщення простоймонастырской кухні з різним начинням. У церквах монастирів Метеори досі збереглися фрески, на яких зображені жахливі сцени пекельних тортур, а також страждання мучеників: відсікання голів, убивства мечем або кинджалом, розп'яття, бичування, а також спалення на багатті.

О 13-00 часу дня всі монастирі комплексу закриваються для туристів, а також численних паломників на досить тривалий час (декілька годин), що пояснюється особливістю місцевого клімату, адже більшу частину року тут стоїть сильна спека.

В Метеорі вас вразить краса, що відкривається з оглядових майданчиків, при цьому самі монастирі являють собою красиві пам'ятники архітектури. Крім комплексу рекомендуємо відвідати штучно створене озеро під назвою «Plastiras», яке постачає водою всю округу. Особливо активні туристи можуть навіть скупатися в ньому.

Проробивши досить важкий шлях заради споглядання головних визначних пам'яток Метеори, ви напевно втомитеся, а тому увечері вирушайте в один з приємних затишних ресторанчиків, де вам запропонують насолодитися свіжою фореллю з бездоганним молодим вином.

Взагалі цей куточок дивно гарний навесні, коли схили тонуть у свіжій зелені, ніжним рожевим суцвіттям покриваються персикові дерева, розпускаються червоні маки, а над квітами безтурботно пурхають барвисті метелики.

В Метеорах можна запросто взяти на прокат зручний гірський велосипед, щоб самостійно насолодитися навколишніми красотами мальовничої місцевості. Якщо ви віддаєте перевагу екстремальному відпочинку, то рекомендуємо спуститися на плотах по швидкоплинної гірської річки або зайнятися альпінізмом.

Автор: GreeceToday.ru