Мене звуть Наташа Руденко і я студентка одного з найпрестижніших університетів Греції - Пантеон. Хочу розповісти поетапно як я поступила в європейський університет, з якими труднощами зіткнулася, які плюси і мінуси життя в Греції.

У вступі мені допомагало агенство Greek Group, яке займалося переведенням і подачею документів до університету, пошуком житла на перший рік в Греції, а також надало адвокатську підтримку в подачі документів для дозволу на проживання, в оформленні рахунку в банку і тд.

Так як до приїзду в Грецію я вже не раз бувала в цій країні, я знала що мене чекає і була до цього готова. Грецький менталітет відрізняється від нашого, греки дуже відкриті і доброзичливі, можливо так на них впливає теплий грецький клімат. Ви це відчуєте відразу по приїзду в Грецію.

Життя в Греції дуже яскрава, цікава і кожен студент знайде щось своє, що змусить його закохатися в цю країну. Я проживаю в Афінах- місто, який підкорює своєю атмосферою як туристів, так і місцевих жителів. Я б назвала Афіни містом контрастів. Коли йдеш по вулиці, посипаної бутиками люкс класу, в цей час на сусідній вулиці під будинками лежать біженці і просять милостиню. Ще один приклад контрасту: проходячи повз сучасних будівель, музеїв і магазинів десь за рогом проводяться розкопки або знаходяться руїни амфітеатрів, храмів, агор. А тепер хочу розповісти трохи про своє навчання.

Перший рік все іноземні студенти повинні пройти курси грецької тривалістю в 8 місяців і отримати сертифікат рівня В2. Спочатку, це може здатися нереальним, але рівень викладання настільки високий, що вивчити мову на потрібний рівень не складе ніяких проблем. Заняття в школі проходять щодня, з понеділка по п'ятницю, 4 години на день, з перервами на каву та обід. Всі вчителі справжні професіонали, завжди можуть знайти індивідуальний підхід до кожного студента. Під час курсів дуже важливо не пропускати заняття, займатися вдома і більше практикувати мову поза школою.

Скажу одно чим краще ви вивчите мову на курсах, тим легше буде навчання в університеті.

Саме навчання в університеті абсолютно відрізняється від курсів грецької. Я вчуся на факультеті психології, який в Греції прирівнюється за складністю до медичного. Професори приходять на заняття, вичитують лекцію і йдуть. Дуже мало взаємодії зі студентами, все розраховано на самоосвіту. На першому курсі я дуже багато часу проводила в бібліотеці, писала конспекти і читала книги. Але є великий плюс в грецькій системі навчання. Всі книги, які вам знадобляться під час навчання (приблизно одна книга для кожного предмета) ви отримуєте безкоштовно прямо з видавництв і вони назавжди залишаються у вас.

На моєму факультеті для отримання диплома потрібно здати не менше 46 предметів, пройти практику в 200 годин, а також написати дипломну роботу.

Загалом, грецька система навчання дуже відрізняється від української. Є свої плюси, є й мінуси. Але все ж, я вважаю, що грецька система більше розрахована для самостійних і відповідальних студентів, які знають, чого хочуть і яких не зупиняють труднощі, з якими доводиться стикатися.

Я залишилася дуже задоволена своїми вибором здобути освіту саме в Греції, так як мені є з чим порівнювати (моє перше освіту я отримала в Польщі). Але після навчання я збираюся повернутися в Україну і застосовувати свій досвід і знання саме у себе на батьківщині.