Команда грецьких архітекторів представила проект з відтворення античної статуї Колоса Родоського. За словами головного архітектора проекту Аріса Палласа, новий Колос повинен символізувати відновлення грецької економіки.

"Ми хочемо показати, що Греція може знову стати на ноги, що у неї є сили, щоб це зробити, що її економіка може відновитися", - розповідає Паллас в інтерв'ю газеті "Таймс".

За задумом архітекторів, нова статуя буде в п'ять разів більше оригіналу і досягне 135 метрів у висоту. Поставлять нового колоса на місці старого: на вході в бухту портового міста Родос.

Кораблі, що входять в місто, будуть, як в античні часи, пропливати між ногами гіганта.

"Ми не хочемо копіювати античного Колоса. Ми хочемо оживити те, що він символізував. Ми зберемо людські та фінансові ресурси по всьому світу. Таким чином, він стане символом глобалізації і одночасно буде відсилати до грецької культурної традиції, пов'язаної зі старим Колосом", - говорить Паллас.

Статуя буде покрита сонячними батареями бронзового кольору. Усередині Колоса буде розташований музей античності і бібліотека. За розрахунками творців, зведення статуї обійдеться в 250 млн євро (273 млн доларів). Ця сума повинна окупитися приблизно за сім років: за розрахунками авторів проекту Колос буде приносити прибуток близько 35 млн євро на рік за рахунок залучення туристів.

Визначених джерел фінансування у проекту поки немає. Архітектори сподіваються залучити для його втілення як приватних спонсорів, так і фінансування з держбюджету.

Колос Родоський статуя давньогрецького бога Сонця, Геліоса, яка стояла в портовому місті Родосі, розташованому на однойменному острові в Егейському морі, в Греції. Одне з "Семи чудес світу".

Колос простояв шістдесят п'ять років. У 222 або 226 році до нашої ери статую зруйнувало Родоський землетрус.

Джерело: http://www.bbc.com/.../news/2015/12/151224_greece_new_colossus