Сьогодні разом з паломниками із Греції відвідали Десятинну церкву (м. Київ), розташовану на території Національного музею історії України.

Близько 400 років руїни Десятинної церкви простояли забуті. Весь цей період залишки храму стиралися вітром, змивалися дощами, руйнувалися перепадами температур...

В першій половині 17-го століття французький військовий картограф та інженер Гійом Левассер де Боплан описав стародавні руїни Десятинної церкви: її стіни заввишки лише в 5-6 метрів були вкриті грецькими написами.

І тільки в 2006 році біля фундаменту Десятинної церкви встановили храм скинії.

У 2007 році на цьому місці був встановлений дерев'яний храм. 25 липня 2007 року його освятив Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Володимир. На засіданні Священного Синоду УПЦ від 9 липня 2009 року було прийнято рішення відкрити в Києві Десятинний чоловічий монастир і призначити архімандрита Гедеона (Харона) його намісником.

Десятинної церкви насправді не існує, її давно зруйнували татаро-монгольські воїни.

Століттями останки церкви руйнувалися, поки радянська влада не зрівняла її з землею.

Залишився лише фундамент та записки істориків. Але українців не покидає думка відновити на цьому місці першу кам'яну церкву в Київській Русі, якою вона колись була.

Фундамент ретельно розчищений і зберігається, але поки що ніякого будівництва не намічається.

Поруч побудована невелика церква, яка тимчасово замінює основну.

Ще одна визначна пам'ятка поруч з Десятинною церквою – стародавня липа.

Фахівці дотепер сперечаються про її вік, але їй, як мінімум, чотириста років, хоча деякі вважають, що може бути і тисячу.

Дерево обгороджено парканом, щоб туристи не нашкодили. Дуже товстий стовбур, близько п'яти метрів, але крону він не витримує, тому з одного боку липа підперта металевим стовпом.

Взагалі це місце насичено стародавніми пам'ятками, наприклад, тут встановлено камінь з написом: «Звідки є пішла земля руська».

І взагалі місце це дуже давнє і історичне, ну і звичайно тут же починається знаменитий Андріївський узвіз.