Шановні колеги!

  Наближається наше професійне свято - День Науки!

   В черговий раз отримуємо поздоровлення, побажання нових здобутків. Через два роки, дай Боже, будемо святкувати 100- річчя Національної Академії наук України.

Мав честь працювати і бути причетним до діяльності найстарішого наукового закладу, створенного та очолюванного Першим Президентом Академії - академіком Вернадським В.І. Цей заклад, ця установа мала гучну назву - Рада по вивченню продуктивних сил України НАН України.

На жаль, ні Академіки, ні керівники відділення не зважили на здобутки, на наукові колективи - за 7 днів " анексували " Раду, показали " приклад" на майбутнє.

І Наукової установи, якій було більше 90- років - не стало. На жаль, ситуація з більшістю наукових установ - не покращалася. В тому числі, і в тих інститутах, які "проковтнули" без вагань мою рідну Раду по вивченню продуктивних сил України. Всі вони - на межі, всі- під пресом проблем. Що буде далі?

Нас, докторів наук, сьогодні в Україні - десь до 7000. Багато це, чи замало? Один доктор наук на 6500 українців. Якщо перевести на "армійські" масштаби, то кожен Доктор наук - це командир армійської дівізії.

Якщо перекласти на масштаби міста, таких як Біла Церква, Мелітополь - то це 10-15 докторів наук на 100 тисяч населення. Так невже не може держава, нарешті, забезпечити можливості розвитку для цих одиниць, десятків докторів на 100 тисяч громадян?

Не може захистити дійсну еліту суспільства, не може подбати за своє майбутнє? Але переводити всю провину тільки на суспільство, на можновладців - було б не справедливо. Мабуть і ми, науковці, доклали немало зусиль для такого ставлення.

Чи завжди були чесними, відвертими? Наскільки наші результати відповідають запитам сьодення? Як їх сприймають? І де той результат від провадження здобудків? Де Те " Вперше", де Те " Удосконалено", Де Те " Дістало подальшого розвитку"?

Якими словами згадують нас наші учні, наші студенти після закінчення університету? Чи будуть вони вважати його рідним для себе - на все життя, будуть вдячними своїм викладачам за науку? І яка ця наука ? Багато питань, але чим частіше будемо їх ставити, жити не одним днем - тим скоріше наведемо лад в науці та освіті.

З святом! Добра,миру, вдячних та розумних учнів, збереження та примноження здобутків!