Шість грецьких університетів увійшли до числа 800 кращих у світі вищих навчальних закладів, за версією британської компанії QS.

З грецьких вузів найвищу позицію в щорічному рейтингу зайняв Університет Аристотеля, його позиція в кластері 471-480. За ним слідує Крітський університет, який зайняв місце в групі 491- 500.

Далі в порівняльній таблиці - Афінський університет, його експерти QS віднесли до групи 501-550. У тій же сходинці і Національний технічний університет Афін. Університет міста Патри знаходиться в групі 601-650. Афінський університет економіки та бізнесу зайняв 701-е місце.

Сумно на цьому тлі виглядає новина про рішення професорів і викладачів Афінського університету і Національного технічного університету Афін почати у вівторок чотириденний страйк. Вузи обурені планами уряду включити 1765 осіб адміністративного персоналу в схему мобільності. Рішення про страйк означає, що зарахування абітурієнтів тимчасово відкладається, а також скасовані заплановані цього місяця іспити.

На тлі різкого скорочення фінансування грецьких вузів, їх керівництво стверджує про знищення системи вищої освіти в Греції. "Без перебільшення, це найбільший криза, з якою зіткнувся наш університет, - сказав ректор Афінського університету Теодорос Пелегрініс. - Університет не зможе працювати, якщо Міністерство освіти буде і далі рухатися в тому ж темпі ". За словами Пелегрініса, державне фінансування Афінського університету з 2009 року скоротилося майже на 53%.

Повертаючись до теми найкращих у світі вищих навчальних закладів, як і в минулі роки в топ-10 кращих університетів світу потрапили американські та британські вищі навчальні заклади. У трійці лідерів - Массачусетський технологічний інститут, Гарвардський і Кембріджський університети. За ними слідують британські вузи: Університетський коледж Лондона, Імперський коледж Лондона та Оксфордський університет. Замикають «кращу десятку»: Стенфордський і Єльський університети, Чиказький університет, Каліфорнійський технологічний інститут і Прінстонський університет (останні два ділять 10 місце).

Рейтинг QS створюється для класичних університетів, в яких викладаються дисципліни мінімум двох різних предметних областей. Його укладачі вже 10 років майже без змін застосовують шість основних критеріїв оцінки вузу: репутація в академічному середовищі, цитованість публікацій співробітників вузу, співвідношення числа викладачів і студентів, ставлення роботодавців до випускників, а також відносна чисельність іноземних викладачів і студентів.