Церемонія відкриття 2-го Всесвітнього з'їзду понтійської молоді, що проходила у Салоніках з 2 по 4 жовтня 2015 року, розпочалася з виступу Вселенського Патріарха Варфоломія.
Слова з понтійського вірша "Сумую і співаю" і особистого сопережевания глави історичного Константинопольського патріархату долю понтійського еллінізму додали емоцій всім присутнім на з'їзді.
Актовий зал Конференц-центру В. Веллидис був заповнений вщерть. Всі присутні в залі не могли приховати своїх емоцій при кожному новому виступі, звучавшем зі сцени.
Кожна пропозиція духовного або громадського лідера знаходила підтримку і розуміння. Патріарх у своєму виступі напонил про нових святих Православної церкви понтійського походження: Георгія Карслидисе і Святої Софії Панагії Клисурской.
"Святість - це найбільший внесок понтійцев", - зазначив патріарх. "Ковток води Понта не забуваємо. Один раз спробували її і Ми, ваш патріарх, і після цього кожен рік відвідую Панагію Сумелу".
Після слів благословення та привітання, адресованих понтійської молоді Патріархом, було зачитано звернення до З'їзду від президента Греції Прокописа Павлопулоса, прем'єр-міністра Греції Алексіса Ціпраса і президента Кіпру Нікоса Анастасиадиса.
До трибуни, встановленої на сцені, вийшли Фотіс Фотиу (Кіпр) і міністр Іоанніс Аманатідіс, щоб озвучити привітання керівників своїх країн.
Об'єднавчий з'їзд.
Після вступних виступів до мікрофону підійшов голова оргкомітету з'їзду і представник понтійської молоді Кіпру Алкис Анастасіадіс.
Він охарактеризував з'їзд, як об'єднавчий. "Сьогодні, ми як ніколи потребуємо в єдності. З'їзд вкаже на те, яким буде майбутнє понтійської молоді", - зазначив він.
Оплесками зустрів зал лідера греків пострадянського простору Івана Саввіді. "Ми повинні і будемо брати на себе відповідальність за майбутнє Греції", - заявив натхненник і основний спонсор Всесвітнього з'їзду понтійської молоді.
Говорячи про відсутність на з'їзді молоді Всепонтийской Федерації Греції, Іван Саввіді зазначив, що хтось зацікавлений в роз'єднаності понтійського еллінізму.
Торкаючись понтійського пісенної та музичної спадщини, Іван Саввіді вказав на трагічний настрій, який вона в собі несе.
"Понтійським грекам потрібен позитив для творення", - зазначив він далі. На завершення свого виступу Іван Саввіді вказав на те, що З'їзд молоді підготує основу для Світового Об'єднавчого з'їзду.
Музика і пісні батьківщини в серцях понтійцев.
Провідною офіційної частини З'їзду була відома грецька актриса і театральний діяч Мімі Дениси.
Організатори, учасники і гості З'їзду не могли стримувати свої емоції під час кожного з виступів понтійських співаків і музикантів зі сцени.
Увагу всіх без винятку залучили діти з понтийскими лірами і даулами (барабани) в руках. 45 понтійських лір звучали в руках дітей з міста Янница.
Одягнені в понтійські національні костюми, вони створювали атмосферу, що панувала колись у Понте. Голос дівчинки і її слова зі сцени "Греція нас чекає", і зовсім, змусили битися частіше понтійські серця. На завершення церемонії відкриття Всесвітнього з'їзду його делегати почали в танці масовий рух до сцени.
Їх загальний танець перед глядачами ще більше згуртував всіх, кому дорогі ідеали еллінізму.
Репортаж та фотографії: Василь Ченкелидис