Греція - сонячна країна з багатою історією і культурою, яка щороку приваблює мільйони туристів.

Цікаві факти про Грецію допоможуть дізнатися її трохи краще.

  1. Щорічно Грецію відвідують більше 17 мільйонів іноземців, а туризм є провідною галуззю місцевої економіки і становить приблизно 16% ВВП країни.
  2. У столиці держави проживає понад 40% населення.
  3. Більше 250 днів у році в Греції ясні. Таке природне перевага дає можливість повсюдно використовувати сонячні батареї для виробництва дешевої електроенергії.
  4. Греки досить дбайливо ставляться до екології, тому практично на кожному острові є вітряні електростанції.
  5. У країні немає жодної АЕС, але існує кілька ТЕЦ. Вони працюють на вугіллі, який добувають в північній частині кар'єрним способом.
  6. Метрополітен існує тільки в Афінах (в Салоніках ведеться будівництво). Він невеликий за розмірами і працює з 5 ранку до півночі. Багато станцій метро прикрашені стародавніми знахідками, знайденими при його будівництві.
  7. Греція виробляє приблизно 7% мармуру зі світового обсягу його видобутку.
  8. В країни Європи Греція поставляє текстильні і швейні вироби, сільськогосподарські продукти.
  9. Відстань з будь-якої точки Греції до берега моря не перевищує 137 км.
  10. Територія держави омивається п'ятьма морями: Егейським, фракійські, Іонічним, Середземним і Критським.
  11. На острові Родос знаходиться знаменита долина метеликів, куди влітку злітається багато їх видів. Вода в місцевих водоймах настільки чиста, що на дні можна побачити крабів.
  12. На заболочених територіях країни зимують близько ста тисяч птахів з Азії та північної Європи.
  13. Греки прокидаються о 5-6 годині ранку, а лягають спати після 23 години. Недолік нічного сну вони заповнюють під час денної сієсти (з двох до чотирьох годин дня).
  14. За тривалістю життя Греція посідає 26 місце в світі. Середня її тривалість для жінок дорівнює 82 рокам, а для чоловіків - 77.
  15. Місцеві жителі рідко виявляються в будинках престарілих. Бабусі й дідусі зазвичай до самої смерті живуть у сім'ях своїх дітей. До вступу в шлюб більшість молодих людей живуть з батьками.
  16. За кількістю розлучень в Європейському союзі Греція посідає «почесне» останнє місце.
  17. Усі бюджетні професії вважаються престижними. Вони приносять стабільний дохід і забезпечують наявність пенсії. Вчителями, лікарями і продавцями дуже часто працюють чоловіки.
  18. Молодих викладачів департамент освіти спрямовує на роботу в поселення, де потребують такого фахівця. Якщо випускнику ВНЗ не подобається напрямок, то він очікує іншої пропозиції.
  19. Грецький довгожитель «Гирос» - грецький фаст-фуд.
  20. У школах вивчають дві іноземні мови. Вивчення англійської є обов'язковим, в якості другого учні можуть вибрати один з європейських мов.
  21. Місцеві жителі їдять чотири рази на день. Починають трапези з легкого сніданку, після якого слідує невеликий перекус. Зазвичай він являє собою бублик, покритий сезамом. Ситний обід з зміною страв греки поглинають під час сієсти. Пізно ввечері великі грецькі родини збираються за вечерею. Сімейні і дружні посиденьки в Греції завжди супроводжуються дискусіями. Тяга до суперечок закладена у жителів півострова ще з часів Сократа, який стверджував, що в суперечках народжується істина.
  22. У грецькій кухні переважають жирні і пряні страви. Основою більшості національних страв служать баранина або телятина.
  23. Традиційним грецьким сиром, одержуваних з козячого та овечого молока, є Фета.
  24. Метакса - найвідоміший грецький алкогольний напій, являє собою унікальну суміш мускатного вина і бренді. П'ють її в чистому вигляді або у складі коктейлів.
  25. «Мезі» - поширений в Греції спосіб частування, який характеризується можливістю спробувати широкий асортимент рибних і м'ясних страв з різними соусами. Саме він є прототипом популярного «шведського столу».
  26. Греки люблять фаст-фуд. Популярні тут гіро і сувлаки являють собою подобу шаурми, містять велику кількість м'яса і вживаються зі смаженою картоплею фрі. Грецький фаст-фуд - найякісніший в Європі.
  27. У греків звук «нє» означає «так», таке ж значення нахил голови знизу вгору. Заперечення виражається словом «охи» або погойдування голови знизу вгору.
  28. З середини січня по березень в Греції щорічно проводяться карнавали. Цей період вважається кращим туристичним сезоном, адже країна постає перед мандрівниками в абсолютно новому вигляді.
  29. Улюбленим святом греків є Великдень, якій передує 40-денний піст. Останній тиждень Великого посту характеризується великою кількістю служб у церквах.
  30. Різниця в часових зонах між Києвом і Афінами немає.