Увагу моїх друзів, а також обговорення та коментарі викликала моя стаття про зустріч з генеральним директором Національного заповідника "Биківнянські могили".

Хочу звернути увагу, що порушена лише крихітна частина трагічної історії нашого багатостраждального народу.

Це роки сталінських репресій у Києві, які охоплюють великий проміжок часу - це і 20-е роки, і 30-е і 40-е і 50-е. Всі ці роки як у Києві, так і по всій країні заарештовували, катували, стріляли, засилали.

І на жаль, під сокиру репресій в першу чергу потрапляли представники національних меншин, в тому числі і греки.

Сталін не дарма в першому уряді був наркомом у справах національностей. Ось так він дозволяв національне питання, що і через майже 100 років ми не можемо розібратися з територіями, знайти могили своїх рідних і близьких.

Рани нанесені системою практично в кожній сім'ї не зажили, і не заживуть ще багато років. Система знищувала, вміла ховати сліди, приховувати інформацію. Багато архіви, які чомусь опинилися сьогодні в Москві і ніхто за 25 років Незалежності України не додумався їх забрати від Росії - вже з зрозумілих причин для нас закриті.

Є оброблена інформація, і вона повинна стати доступною. Нарешті на Стіні Пам'яті в "Биківнянських могилах" повинні з'явитися прізвища, імена розстріляних у Києві і похованих у братських могилах людей різних національностей.

Але роботи, в першу чергу дослідної, ще дуже багато. Говорити про те, що ми знаємо про всіх - ще дуже рано.

В наших силах допомогти дослідникам у роботі, опублікування результатів роботи, відкриття музейних експозицій, присвячених трагічним сторінкам нашої історії.

Найближчим часом ми запросимо керівника і дослідників Національного заповідника "Биківнянські могили" на збори Товариства для інформування членів Київського міського товариства греків про сьогоднішні результати досліджень, для обговорення можливостей об'єднання зусиль для встановлення історичної справедливості по репресованим грекам Києва.

Тільки об'єднавши зусилля всіх небайдужих можна зробити крок вперед і відкрити нові імена сьогодні нам невідомі.