Любов, поезія, Лесбі

На острові Лесбос народилася і жила давньогрецька поетеса Сафо (VII-VI ст. До н.е.). Вона очолювала гурток знатних дівчат, складала гімни про любов жінки до жінки. Греки називали острів по ЙОГО столиці - Мітіліні. Під час пішої прогулянки ви можете познайомитися з цим красивим містечком. У Гавані срібно купола церкву са. Ферапонта (Агіос Therapόn).

На захід від гавані знаходиться античний театр, де римляни страівалі бої гладіаторів. Новий Археологічний музей в Мітіліні представляє знахідки часів Стародавньої Греції та Риму. Серед них мозаїка, яка прикрашає підлогу в «Будинку Менандра». Прекрасна можливість помилуватися природою острова - екскурсія з Агіассоса. Вона займе цілий день. Агіассос розташований в густому десу. У тутешній церкві Панагії зберігається чудотворнае ікона. Дорога звідси спочатку веде уздовж каштанових і пінієвиє гаїв, а потім сварачіваем до села Мегалохорі. Далі дорога йде серед оливкових гаїв і річкових закрутів, повз монастир св. Іоанна до пляжів у галасливого рибальського селища Пломарі. На півночі острова знаходиться Мітімна, туристичний центр острова, а в курортному селищі Петра можна провести всю відпустку.

Мастика, Хіос

У містечку Воліссос, що в 40 км від м Хіос, народився великий Гомер, якому пропонується авторство «Іліади» та «Одіссеї». Правда місце народження сліпого поета достовірно не відомо. У 5 км на північ від Хіос у селища Вронтадос є велика скеля, де Гомер мав звичай просвіщати і восхіщять співвітчизників. І називається ця точка на карті острова Даскалопетра - «учительський камінь». Влітку тут місцеві ентузіасти часто організовують «Та Омір» - літературно-мистецькі заходи.

Хіос - нагадування про велич минулих часів. Османський султан надав Хіос безліч привілеїв, тому що здесть в достатку росте мастикове дерево, з якого добувають запашну смолу-мастику. І сьогодні південь Хіос - справжнє царство цих дерев, які століттями були джерелом існування для жителів цієї його частини.

Солодке вино, Самос

Тутешнє десертне вино - солодке, янтарное- носить назву острова. Порт столиці острова теж - Самос - улюблене місце прогулянок туристів. Старе місто Вафі з вузькими вуличками зберігає чарівність старовини. Над містом знаходиться тунель Евпалінос, створений в VI ст. до н.е.

Понад 1000 років по ньому подавалася вода в місто. Сьогодні цей вузький 500 метровий тунель відкритий для відвідування туристів. Самос найкраще оглядати на машині. Дорога вздовж північного узбережжя, минаючи села Коккарі і Агіос Константінос, відкриває дивовижні морські пейзажі. А шосе з портового містечка Карловассі веде в глиб острова, до найвищих вершин. На південно-східному узбережжі вас чекають руїни Герейона- найбільшого в античному світі храму Гери. На захід від нього знаходиться Піфагора чия назва нагадує про уродженця Самоса- велоіков математики Піфагора.