СИНТАГМА (грец. Πλατεία Συντάγματος), або Площа Конституції — площа, розташована перед палацом Грецького парламенту в Афінах.

Носить назву на честь Конституції, запропонованої грецьким королем Оттоном Баварським 3 вересня 1843 року.

Площа межує з вулицею Короля Георга I на півночі, вулицею Оттона — на півдні, вулицею Филеллинон — на заході та проспектом Амалиас — на сході, на північному сході — з проспектом Василиссис Софиас.

ІСТОРІЯ
На початку XIX століття на цьому місці був газон, частина палацового комплексу першого короля Греції Оттона I (нині в будівлі палацу розміщується Грецький парламент).

Дружина Оттона Амалія Ольденбурзька дбала як про палаці, так і про газоні. Нарешті королева вирішила заборонити звичайним афінянам відвідувати цю територію.

У своєму опікою королева зайшла так далеко, що навіть наказала відвести кілька резервуарів з водою загальноміського користування для поливу дерев парку, що не могло не обурювати городян.

У 1862 р. король Оттон був повалений з престолу і замінений датським принцом з династії Глюксбургів, який прийняв ім'я Георга І.

Через 10 місяців відновлювальних робіт оновили білий мармур, встановили лавки, ліхтарні стовпи, відновили фонтан — нинішню Синтагму знову відкрили для відвідування.

СУЧАСНІСТЬ
Площа включає дві зелені зони. У самому серці площі, побудований великий фонтан, встановлено копії статуй Неаполітанського музею, подаровані місту в 19 столітті лордом Бьюті, офіційним представником короля Оттона.

Східна частина площі вище західної і домінує над останньою грандіозним ансамблем палацу Грецького парламенту і мармуровими сходами, що ведуть до проспекту Амалиас.

Кожну годину біля Пам'ятника невідомому солдату відбувається зміна почесної варти президентського. У святкові дні та неділю зміна варти відбувається особливо урочисто.

У безпосередній близькості до площі Синтагма розташовані готелі: «Grande Bretagne», «Титанія».
У 2011-2012 роках площа Синтагма неодноразово ставала місцем масових виступів громадян проти проведеної урядом політики жорсткої економії

ТРАНСПОРТ І ЗВ'ЯЗОК
Площа Синтагма — також вузол перетину багатьох видів міського транспорту в Афінах. Саме під нею розташовані станція метро «Синтагма».

Міським трамваєм та автобусом, останавливающимися тут, можна дістатися до будь-якого куточка міста. Синтагма з'єднана з Міжнародним аеропортом Елефтеріос Венізелос спеціальним автобусним маршрутом і гілкою метро.

Афінський міжнародний аеропорт «Елефтеріос Венізелос» (грец. Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος») (IATA: ATH, ICAO: LGAV) — найбільший аеропорт Греції, обслуговуючий Афіни і розташований в 20 кілометрах від центру міста в регіоні Аттіка. Є портом приписки грецьких авіакомпанії Aegean Airlines і Olympic Air.

Аеропорт обслуговує понад 16 мільйонів пасажирів на рік і був названий на честь грецького політика Элефтериоса Венізелоса який, будучи прем'єр-міністром, заснував Міністерство авіації, а також докладав постійні зусилля для організації цивільної авіації.

Аеропорт стає все більш популярним в якості хаба для Південно-Східної і Східної Азії, для рейсів у Бангкок, Доху,Сінгапур і Пекін і є найбільшим в історії Європи аеропортом Близького Сходу через свою близькість до регіону.

Він відомий своїм постійним інвестиціями в інноваційні технології. Крім того, аеропорт має можливість приймати літаки Airbus A380.

Вони були сертифіковані Європейським агентством з авіаційної безпеки та Управлінням цивільної авіації.

Також міською владою у межах площі забезпечено безкоштовний доступ до високошвидкісного бездротового інтернету (швидкість передачі даних до 4 Мбіт / с)